Hotei

布袋 [hotei]

A Hét Szerencseisten (七福神 Sicsi-fukudzsin) egyike, a boldogság és nevetés istene, a gyermekek védelmezője. Széles mosolyú, nagy hasú figuraként ábrázolják, hasonlít a nevető Buddhára. Egy nagy vászonzsákot cipel, ami soha nem ürül ki, és amely ajándékot, kincseket tartalmaz azoknak, akik hisznek benne. Neve írásjegyeinek 布袋 jelentése: „szövetzsák” [nunobukuro].
Hotei a szerencseistenek közül az egyetlen, akit nem mitikus lényhez, hanem valós személyhez társítanak – egy 916-ban elhunyt, zen buddhista szerzetes, aki a hiedelem szerint Miroku Bodhiszattva megtestesülése volt, köthető Hotei eredetéhez.

Különböző szokások alakultak ki a vidám istenség bőkezűségéből kiindulva. Ha például az emberek, akik Új Évkor összegyűlnek, ugyanazt a dolgot kívánják erősen, a hiedelem úgy tartja, hogy Hotei teljesíti a kívánságukat. Vagy ha például valaki kicsit túl eszi vagy issza magát, tréfás azt mondják, Hotei befolyásolta.

Mijamoto Muszasi, „Hotei nézi a kakasviadalt”, (szumi-e) 1640, (ukijo-e) 1970, forrás

 

Forrás:
Jennifer Polden – Hotei, (Univ. of Wisconsin-Eau Claire) URL: https://www.onmarkproductions.com/html/hotei_by_jennifer_polden.htm

fb-share-icon