餡 [an], 餡こ [anko]
vörösbab paszta / édesbab paszta
Az adzuki babot (小豆) megtörik, megfőzik, cukorral összekeverik és pépesítik – így készül az anko, mely önmagában is ehető, de leginkább édességek töltelékeként használják.
A Kamakura korban (1185-1333) az adzuki babot még sóval keverték össze cukor helyett, aztán később az Edo korban (1603-1868) mivel megnőtt a cukortermelés, így az anko készítésénél a só helyét átvette a cukor. Ekkoriban azonban az anko még luxus ételnek számított, csak a nemesség fogyaszthatta.
Az elkészítési módok szerint többféle anko is létezik:
– cubuan: a babot csak enyhén törik meg, esetenként a héja is rajta marad, így durvább textúrával rendelkezik,
– kosian: a babot itt szűrőn keresztül préselik, így rendkívül sima, lágy paszta lesz a végeredmény.
Tradicionális japán édességek (vagasi 和菓子 [wagashi]), melyeket klasszikusan anko-val töltenek meg:
Dorajaki どら焼き [dorayaki]
Két palacsintaszerű tészta közé töltik az anko-t.
Mandzsú 饅頭 [manjuu]
Kis, anko-val töltött zsömle, melyet párolnak vagy sütnek. A sült mandzsúra példaként lehet említeni a hirosimai momidzsi-mandzsú-t.
Daifuku 大福 [daifuku]
Ragacsos rizslisztből készült mocsi 餅 [mochi], melyet gyakran töltenek anko-val. Egyik variációja például az icsigo-daifuku, melyben egy egész szem epret (ld. tocsiotome) vonnak be anko-val, és ezzel töltik meg a mocsit.
Taijaki たい焼き [taiyaki]
Hal alakja nagyon jellegzetes. A dorajakihoz hasonlóan palacsintaszerű tésztába töltik az anko-t.
Osirukoおしるこ [oshiruko] (Zenzai)
Egy fajta desszertleves, mely anko-ból készül és levesbetét gyanánt mocsit használnak.
Namagasi 生菓子 [namagashi]
Gyönyörűen formázott tradicionális desszert rizslisztből és anko-ból. Tea-szertartásokon namagasit szolgálnak fel.
(Megj. napjainkban a fenti édességek egyéb töltetlékekkel is készítik.)
Az alábbi Youtube csatornán érdemes mazsolázni tradicionális japán édességek, és egyéb japán ételek receptjei között:
https://www.youtube.com/channel/UCpprBWvibvmOlI8yJOEAAjA
Forrás:
https://www.japan-guide.com/e/e2312.html
https://matcha-jp.com/en/2009
https://www.japan.travel/en/au/story/top-10-unique-flavours-explore-japan/