Amano Takasi

天野尚 [Amano Takashi] (1954-2015)

Japán akvarista, akinek nevéhez fűződik a Nature Aquarium, a természetes víz alatti világot imitáló művészi akvarisztika. Alapfilozófiája a „természettől tanulás”, azaz a növényekkel gazdagon beültetett akvárium rendezésekor elsődleges szempont a természetes folyamatok elősegítése, esztétikailag pedig a realisztikus tereprendezés. Egy olyan vízi világ megteremtése a cél, ahol a halak úgy élhetnek, mint természetes közegükben – azaz a természetes ökoszisztéma újrateremtését jelenti a Nature Aquarium.

Számos természetfotót készített, bejárta az Amazonas vidékét, Nyugat-Afrika három legnagyobb őserdejét, és Japán érintetlen területeit, és a vad természetből inspirálva teremtette meg műalkotásait. Ő alapította az ADA (Aqua Design Amano) céget, mely a mai napig csúcsminőségű akvarisztikai termékeket gyárt. A rendkívül hatékony kis „akváriumtisztogató” rák, az Amano garnéla (lat. caridina japonica) az ő nevét viseli.

A Lisszaboni Óceánáriumban látható Takashi Amano munkája; 160 köbméter térfogatú a teljes szobában körbefutó akvárium – 40 méter hosszú, 2,5 méter széles és 1, 45 méter magas.
12 tonna homok, 25 tonna vulkáni kőzet és 78 fatörzs biztosítja az élővilág alapját, melyben 40 édesvízi trópusi halfaj, és 46 féle vízinövény található. Rendkívül impozáns, és magával ragadó látvány, mintha az ember tényleg a víz mélyére merülne.

Forrás:
https://www.adana.co.jp/en/lisbon/

Amano Takasi kiállítás „Erdő a víz mélyén” c., Óceánárium, Lisszabon, 2018., fotó: Varga Lilla
Amano Takasi, forrás: zoozoo.hu

 

Ajánló, ha tovább kutakodnál a témában:
Hogy készült a lisszaboni Amano Akvárium:

https://www.adana.co.jp/en/contents/takashiamano/index.html
https://www.oceanario.pt/en

fb-share-icon