Hét Szerencseisten

Sicsi fukudzsin 七福神 [shichi fukujin]

A jó szerencse hét istene, név szerint: Ebiszu 恵比須, Daikokuten 大黒天, Bisamonten 毘沙門天, Benzaiten 弁財天, Fukurokudzsu 福禄寿, Dzsuródzsin 寿老人, és Hotei 布袋.

Festményeken gyakorta láthatjuk őket együtt, amint „kincses-hajójukon”, a takarabune-n 宝船 utaznak. A hét isten eredete változatos, a buddhizmushoz, taoizmushoz és sintóhoz ugyancsak köthető. Először valószínűleg a Muromacsi-korban (1336-1573) „hozták össze” őket, és kapták közösen a sicsi fukudzsin nevet. A 15. században a városi kereskedők és kézművesek körében igencsak népszerűek lettek, és a jólét és hosszú élettartam szimbólumaként úgy kezdték tartani, hogy szerencsét hoznak, ezért számos festmény, apró használati- és dísztárgy készült a mintájukra.

Jellemző ábrázolásuk, melyről felismerhetjük őket:
Ebiszu horgászbotot, és vörös keszeget tart a kezében, fején hajtogatott, hegyes fekete sapkát visel. Daikokuten vállán átvetve nagy zsákot cipel, mási kezében kalapácsot tart. Bisamonten ősi kínai stílusú ruhát visel, jobb kezében lándzsát, baljában sztúpát (ősi pagodát) tart. Benzaitent gyönyörű istennőként szokták ábrázolni, udvari ruhában, biva lanttal a kezében. Fukurokudzsu magas homlokú, kúpszerű, kopasz fejéről és hosszú szakálláról ismerhető fel, botot tart a kezében, gyakran daru kíséri. Dzsuródzsin kínai bölcs öltözékében, szintét botot tart az egyik kezében, a másikban tekercset, és sok estben szarvassal ábrázolják. Hotei vaskos, pocakos figura, aki egy hosszú botra kötött, nagy zsákot cipel.

Sicsi Fukudzsin

Kacusika Hokuszai, „Sicsi fukudzsin” 1810.

 

Forrás: http://www.aisf.or.jp/~jaanus/deta/s/shichifukujin.htm
Necuke forrása: https://www.metmuseum.org/art/collection/search/60213

fb-share-icon