Hjakki-Jagjó emaki

百鬼夜行 [Hyakki Yagyou emaki], Száz démon éjszakai felvonulása

A Hjakki-Jagjó, a „száz démon rettegett felvonulása”, amikor is az összes jókai, szellem, oni, cukumogami és számos természetfeletti lény elhagyja otthonát, és zűrzavaros látványosság keretein belül végigvonul Japán utcáin. Hasonlóan egy fesztiválhoz, tánccal, zenével, énekekkel kísérik a felvonulást a démoni teremtmények.

A fesztivált egyes források szerint a Jagjódódzsi 夜行童子 [yagyoudouji] vezeti, aki egy háromszemű gyermekjókai, és Henge Daimjodzsin hírnökének tartják, aki állítólag képes a régi tárgyakat jókaiá változtatni.

Természetesen megvan a maga veszélye is a felvonulásnak. Aki elég merész ahhoz, hogy meg akarja lesni ezt a díszes társaságot, a jókaiok az illetőt elragadják vagy megölik. Ezeket az eseteket  isteni büntetésnek tulajdonították, mert az ember olyasmi után kíváncsiskodott, ami után nem lett volna szabad, vagy úgy vélték, a látvány olyannyira sokkolta a leselkedőt, hogy rögvest szörnyethalt.

A Súgaiso (egy 14-15. századi enciklópédia) szerint az egyetlen módja, hogy az ember megóvja magát a Hjakki-Jagjó alatt, ha bezárkózik a házába és amikor meghallja az ablaka előtt elvonuló népes sereglet mulatozását, az alábbi varázsigét kántálja:

KA-TA-SHI-HA-YA, E-KA-SE-NI-KU-RI-NI, TA-ME-RU-SA-KE, TE-E-HI, A-SHI-E-HI, WA-RE-SHI-KO-NI-KE-RI

Az Edo-kor (1603-1868) második felében készült képtekercs, a Hjakki-Jagjó emaki 99 különböző formájú és fajtájú szörnyet ábrázol, akik a felvonuló tömeget alkotják;

Számos legenda született a jókaiok felvonulásáról, azonban a legjelentősebb a Heian-korban lejegyzett Cukumogami Krónika c. tekercs, mely egy kiotói szellemfelvonulást ábrázol. A krónika szerint a Koho-korszakban (964-968) Kiotóban nagyszabású tisztogatás történt, mely folyamán minden régi tárgyat, melyre nem volt szüksége a lakosoknak, kidobtak – a tisztogatás áldozata lett így számos régi szerszám, csorba eszköz, repedt edény, régi esernyők, lantok, lábbelik… a kihajított tárgyak, akik évekig  hűséggel szolgálták gazdáikat, feldühödtek ezen a méltatlan bánásmódon, és mérgükben cukumogamivá váltak. Az így életre kelt tárgyak összegyűltek és keletről nyugati irányban végigvonultak Kiotó legészakibb, az óváros első utcáján és bosszúból hatalmas pusztítást végeztek.

Ez a bizonyos utca, régi nevén Icsidzso, a Taisogun bevásárló utca területén volt. E régi legenda okán korunkban is nagy hangsúlyt kap itt a jókai-kultúra, és ennek köszönhetően virágzik a jókai-turizmus Kiotóban – a látogató pl. részt vehet jókai-felvonuláson, vagy ellátogathat jókaiművészeti-piacra.

 

Forrás:
http://www.kyotohyakki.com/yagyoudouji/yagyoudouji1.html

Hyakki Yagyo: The Night Parade of One Hundred Yokai

Hyakki yagyō

Képek:
https://www.britishmuseum.org/collection/object/A_1881-1210-0-262

fb-share-icon