Rokurokubi

ろくろ首 – Hosszú nyakú nő

A rokurokubi napfénynél egyszerű nőnek tűnik, azonban mikor leszáll az éj, nyaka hosszúra megnyúlik és arca démoni ábrázatot ölt. Kisebb állatokat esznek, petróleumot isznak, kémkednek, vagy ijesztgetik a halandókat. Előfordul, hogy nappal normális emberként próbálnak élni, megházasodnak és ilyenkor komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy eltitkolják démoni mivoltukat.
A rokurokubi nem született jókai. Eredetileg asszonyok voltak, akik valamilyen rossz cselekedetükkel magukra haragították az isteneket, ezzel büntetésből átkot vontak a fejükre.
Olyan legenda is ismert, hogy apjuk, vagy férjük gonoszsága miatt sújtotta büntetés a szerencsétlen asszonyt vagy leányt, aki rokurokubivé változott.
Nem minden rokurokubi tudja saját magáról, hogy az, ami. Vannak, akik embernek hiszik magukat. Az alábbi történet egy ilyen lányról mesél;

Régen, egy gazdag uraság házában történt az eset. A ház ura észrevette, hogy a megszokottól eltérően, gyorsan fogy a petróleum. Gyanította, hogy az egyik szolgálója rokurokubi lehet. Egy éjjel beosont a szolgáló szobájába, és megleste a lányt alvás közben. Hamarosan a lány mellkasa és nyaka körül izzani kezdett a levegő, ahogy pedig oldalt fordult álmában és legurult az ágyról, csak a teste ért földet – nyaka hosszan megnyúlt és a feje a párnán maradt. Az uraság másnap elkergette a szolgálót. Ezek után is hiába szegődött el bárhová, előbb-utóbb mindenhonnan kitették a szűrét. A szegény lány nem értette mi okból jár mindig pórul, mivel nem tudott róla, hogy éjjel megmutatkozik valódi alakja, nem tudta, hogy ő egy rokurokubi.

Egy másik régi legenda ami Tótómi tartományban (Sizuoka pref.) született, egy szerzetes és egy rokurokubi találkozásának történetét meséli el.
A szerzetes megkívánt egy Ojocu nevű gyönyörű, fiatal lányt. Hogy szerelmük beteljesülhessen, megszöktek, de Ojocu az utazás alatt szerencsétlen módon megbetegedett. Kezelése felemésztette volna teljes félretett pénzüket, ezért a szerzetes úgy döntött feláldozza a lányt, és meggyilkolta Ojocut, majd minden pénzt magával vitt. Tovább utazott, és egy éjjel egy olyan fogadóban szállt meg, ahol a fogadós szépséges lánya szolgálta ki. A szerzetes szép szavakkal ágyba csábította a lányt, azonban a légyott közepette az ifjú hajadon nyaka megnyúlt, arca pedig Ojocu arcát tükrözte vissza. Dühödten megvádolta a szerzetest, hogy kegyetlen szívvel megölte őt. Másnap a szerzetes megbánva gonoszságát, beismerte a fogadósnak tetteit, és bevallotta éjjeli kalandját is. A fogadós nem lepődött meg az elmondottakon. Ő maga is haszonszerzésből gyilkolta meg saját feleségét, az így szerzett pénzből építette fel fogadóját, azonban büntetésből a lánya rokurokubivé vált.
A szerzetes ezek után visszatért templomába. Megbánása jeleként sírt emelt Ojocu emlékére és mindennap imádkozott bocsánatáért.

Kacusika Hokuszai, Rokurokubi

 

Forrás és kép:
https://yokai.com/rokurokubi/
https://www.wikiart.org/en/katsushika-hokusai/rokurokubi

Matthew Meyer:The Night Parade of One Hundred Demons
The Hour of Meeting Evil Spirits
The Book of Hakutaku

 

fb-share-icon