Akai tori

Akai tori 赤い鳥 – Vörös madár gyermekmagazin (1918 – 1936)

Az Akai tori magazint annak érdekében indította Miekicsi Szuzuki 1918-ban (Tokió), hogy minőségi irodalmi alkotásokkal, „megőrizve tisztaságukat” fejlesszék a gyermekeket és ennek érdekében platformot kívánt biztosítani a legjobb kortárs íróknak és illusztrátoroknak. Az Akai tori jelentős szerepet játszott a dó-jo [dōyo 童謡] (gyermekvers) és dó-va [dōwa 童話] (gyermekpróza) irodalmi műfajok kibontakozásában. Számtalan neves író és költő publikált az Akai toriban, többek között Akutagava Rjunoszuke, egyébként magyar nyelven is olvasható, Pókfonál c. novellája is megjelent a lapban.

Az Akai tori tehát egy olyan mozgalom része volt, mely céljául tűzte ki, hogy minőségi, művészi értékű műveket adjanak a gyermekek kezébe. Az Akai torit sorra követték más magazinok, melyek hasonló célzattal jelentek meg, mint például a Kin no fune és a Dóva [Dōwa].

Akai tori címlap

Témához kapcsolódó cikkünk:
A felkelő nap Bóbitája, A japán gyermekirodalom kiemelkedő alkotója, Kaneko Miszuzu (1903-1930)

 

Forrás: https://www.kodomo.go.jp/jcl/e/section2/index.html
Scott J. Miller, Historical Dictionary of Modern Japanese Literature and Theater, URL: https://books.google.hu/books?id=qJ-gLR_dwfQC&pg=PA4&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

fb-share-icon