Hiruko

Hiruko Izanami és Izanagi, a japán mitológia két teremtő istenének első gyermeke, aki csontok (vagy karok és lábak) nélkül született. Kodzsiki leírása szerint a gyermek nevének eredete ehhez köthető; Hiru-ko 蛭子 – „pióca-gyermek” jelentésében. Hiruko születése házasságuk elhálásának kudarca volt, mely állítólag azért történt, mert Izanami kezdeményezve az együttlétet, előbb szólította meg Izanagit, mint a férfi őt. A két isten a gyermeket egy csónakban a tengerre tette, amit a hullámok tovasodortak. Egy mítosz szerint a csónak a tengerben élő Sárkánykirály palotájánál kötött ki, ahonnan Hiruko felnőve halász képében tért vissza, és azóta Ebiszu néven ismerik.

Nevének másik értelmezéséből fakad egy másik mítosz is. Ez esetben a Hiru-ko, „nap-gyermeket” jelent. E történet szerint a végtagok nélkül született gyermek, mint rendszeres időközönként visszatérő jelenség a napból a földre lép, vándor-szellem, marebito képében, és áldást hoz az embereknek.

Hiruko története, JapaneseClass.jp

 

Forrás:
Yoshiko Okuyama, Semiotics of Otherness in Japanese Mythology, University of Hawaii at Hilo, 2017. URL: https://dsq-sds.org/article/view/5380/4544
Michael Ashkenazi, Handbook of Japanese Mythology, Oxford University Press Inc, New York, United States, 2008.

fb-share-icon