Umi bózu

海坊主 [Umibōzu], „tengeri szörny”

 

A tengeri szörny teljes alakját homály fedi, ugyanis csak válltól felfelé mutatja magát – azt is csak nagyon-nagyon ritkán. Tinta fekete bőre, és hatalmas kerek szemei vannak. Feje nagy, sima és kerek – mint az ónjúdóknál (az órás-jókaioknál) szokott. Szemtanúk szerint minimum hajóméretű a szörny, és van, hogy csupán izzó, óriási arca fekszik a vízre.

Nyugodt, szélcsendes éjszakákon jelenik meg, figyelmeztetés, vagy bármilyen előjel nélkül, óriási hullámokat és vihart okozva bukkan elő a tengerből, miközben minden igyekezetével próbálja elpusztítani a hajót.

Van olyan feljegyzés, miszerint az umi bózu tengeri örvénybe ragadja a hajót, mások szerint hasonlóképp, mint a funajúrei (bosszúálló tengeri szellem), hordókat követel a legénységtől. Abban az esetben, ha nem kapja meg, amit akar, vízzel árasztja el a hajót, ami gyorsan elsüllyed, a legénység pedig megfullad. Ha azonban a kért hordókat bedobálják a tengerbe az umi bózunak, az hiába árasztja el a hajót, a víz csak tehetetlenül kavarog, míg a legénység szerencsésen elmenekül.

Eredetét tekintve van olyan teória, miszerint az umi bózu megfulladt papok – akiket a falusiak dobtak a tengerbe – dühös szellemeiből kelt életre, más elmélet szerint pedig egy ősi vízi jókai a Szeto-beltengerből, és tőle származik az összes vízi szörny.

Umi bózu, Utagava Kunijosi, Tókaido 53 postaállomása c. sorozatából

 

Forrás: http://yokai.com/umibouzu/

További információk a japán hiedelemvilágról és teremtményeiről az alábbi művekben:

Matthew Meyer: The Night Parade of One Hundred Demons
                                      The Hour of Meeting Evil Spirits
                                      The Book of Hakutaku

fb-share-icon