Ónjúdó

大入道 [Oonyuudou] – „nagy, kopasz fejű szörnyeteg, óriás”

 

Az ónjúdó valójában gyűjtőneve az óriás jókaioknak. Méretük, megjelenésük és a hozzájuk kapcsolódó mítoszok régiónként eltérnek. Vannak ónjúdók, melyek csak egy kicsit nagyobbak, mint egy ember, de vannak, akik sokkal méretesebbek. Étkezési szokásuk is igen eltérő; páran emberevőek, de vannak, akik épp ellenkezőleg, segítik az embereket.

Négyféle ónjúdót különböztetnek meg;
– az emberekre ártalmasakat
– az ember-barátokat
– más jókai óriás-transzformációját
– és az egyéb kategóriába tartozókat, akik nem sorolhatóak egyik fenti típusba sem.

Az emberre ártalmas óriás-jókaiok csoportja sok tagot számlál. Közülük a legismertebbek a hitocume njúdó, mikosi njúdó, és az umi bózu.
Ezek az óriások örömmel terrorizálják az embereket. Emberevők, falvakat, városokat pusztítanak el, vagy fosztanak ki, kedvelt mulatságuk a magányos utazó ijesztgetése.

Az ónjúdók már szűkebb csoportja viszont nem ártalmas az emberre, épp ellenkezőleg, segítenek a bajbajutottakon, leginkább olyan szituációkban, ahol nagy erőre van szükség. Azonban még a segítőkész ónjúdókkal is érdemes körültekintően viselkedni, mivel könnyedén válhatnak erőszakossá.

A legtöbb ónjúdó azonban az alakváltó jókaiok óriás-formáját jelenti. Hogy ezek az egyébként átlagos méretű jókaiok meg tudják ijeszteni az embereket, és bajt tudjanak okozni, hatalmas méreteket is ölthetnek.

Az ónjúdó többi fajtáját homály fedi – rendkívül titokzatosak és létükről csak itt-ott feltűnő láb- és egyéb nyomaik árulkodnak.

Ónjúdó ábrázolása a Kjóka Hjaku Monogatariból, Maszaszumi Rjúkanszaidzsin munkája

 

Forrás: http://yokai.com/oonyuudou/

További információk a japán hiedelemvilágról és teremtményeiről az alábbi művekben:

Matthew Meyer: The Night Parade of One Hundred Demons
                                      The Hour of Meeting Evil Spirits
                                      The Book of Hakutaku

fb-share-icon