Vasicu

和室 [washitsu]

„Klasszikus Japán stílusú szoba” más néven nihonma 日本間. (A „nyugati stílusú szoba” a jósicu 洋室 [youshitsu], vagy más néven jóma 洋間 [youma].)

A vasicu-t tatamiborítása miatt tatami-szobának is nevezik. A templomok tanulószobáinak stílusából ered, mely később, a Muromacsi-korban (1333-1568) terjedt el a lakóházakban is, ahol funkcióját kibővítették fogadó- és lakószobává. Napjainkban, ha valaki Japánban jár, és vasicu-ban szeretne éjszakázni, akkor pl. rjokan-ban 旅館 [ryokan] – klasszikus japán fogadóban, vagy templomi szálláshelyen megszállva teheti ezt meg.

Jellemző elemei:

Tolóajtó:
fuszuma 襖 [fusuma]: A fuszuma fakerete vastag papírborítást kap, melyet sok esetben festmények, vagy egyszerűbb minták díszítenek. Mivel mozgatható, egy nagy helyiség felosztására szolgál.
sódzsi 障子 [shouji]: A tolóajtók másik típusa a sódzsi, mely egy vékony papírral borított farács. Jellemzően a szobák kültérrel határos oldalán vannak, így beszűrődik rajtuk a fény. Egyes sódzsi elemek tömör fa panelekkel is rendelkeznek, melyek fel-le ereszthetők.

Tatamival borított padló 畳 [tatami]: A tatami alapja rizsszalmából készül, melyet kákából készült gyékénnyel fednek be. A tatamival határozzák meg a szobák méretét is. Egy tatami nagysága vidékenként eltér, de általános szabály, hogy a hosszanti oldala kétszerese a rövidebbnek. (A teaszoba, csasicu 茶室 [chasitsu] például hagyományosan 4 és fél tatami nagyságú.) Kiválóan szigetel, így télen tartja a meleget, míg nyáros kellemesen hűvös. A tatamit eredetileg csak a nemesek engedhették meg maguknak, azonban a Muromacsi-kortól terjedni kezdett a használata, míg lassan általánosan megjelent a háztartásokban.

Tokonoma 床の間: Magasított fali fülke, ahol dísztárgyak kapnak helyet – ez lehet többek közt ikebana, kalligráfia, vagy okimono.

Zabuton 座布団: Ülőpárna. Többféle színben és méretben megtalálhatóak, magas színvonalú rjokanban például gyakran cserélik évszaknak megfelelően.

Futon 布団: Könnyű pamutmatrac, melyet használaton kívül összehajtva, szekrényben tárolnak.

Forrás:
https://matcha-jp.com/en/4579
https://www.japan-guide.com/e/e2007.html
https://www.tofugu.com/japan/washitsu/

Képek:
https://www.kyoto-seibidoinn.com/room_premium.html

fb-share-icon