Kadzsika-gaeru

河鹿 [kajika]
河鹿蛙 [kajika gaeru]

Kadzsika, kadzsika-béka, az „éneklő béka”.

Barna, vagy szürkésfekete színű béka, mely a hideg, tisztavizű patakokban él, hangja szarvasbőgésre emlékezető. Honsutól Kjúsúig megtalálható, májustól-júniusig, alkonyattól késő éjjelig hallatják a hangjukat. Pókokkal, kisebb rovarokkal és lárvákkal táplálkoznak. A hímek erősen territoriálisak, egy kiválasztott kövön ülnek, és énekükkel hívják a nőstényeket, akik a nekik tetsző dal alapján választanak párt. Párzás előtt és után is viszont egyedül élnek, a telet hibernált állapotban vészelik át.
Az éneklő békát a hangjukért háziállatként is tartották vízzel feltöltött, kövekkel díszített kis porcelánedényben. Az esős évszakban a madárkereskedőktől június-július táján könnyen beszerezhetőek voltak.

„Az éneklő béka hangja sokkal magasabb és kellemesebb, mint a többi béka brekegése és hosszan elnyúló trillához hasonlít. Első pillanatban azt hittem, madáréneket hallok, pedig az éneklő békák hangversenyeztek. Ez az ének bizonyos mértékig a zöldike hívogató szavához, vagy a lótetű hangjához hasonlít, de sokkal hosszabban, erősebben és szebben hangzik.”
/Dr. Molisch Hans, A felkelő nap országában, ford. Dr. Rapaics Rajmund, Bp., 1930./

Forrás:
https://www.japantimes.co.jp/life/2003/03/13/environment/singing-frog/#.XsKHbkQzbIU

„Éneklő béka ketrece”, Katsushika Hokuszai, ca. 1821, ukiyo-e

 

Ajánló, ha tovább kutakodnál a témában:
Az éneklő béka hangja:

fb-share-icon