Toki

nipponia nippon, japanese crested ibis, nipponíbisz, japán íbisz
鴇,トキ, 朱鷺, 鵇, 鴾 [1]

Toki, Nipponíbisz

Japán számos részén megtalálható volt ez a 70-80 cm magas, 130 cm szárnyfesztávolsággal bíró hófehér, vörös fejű madár, mely tollazata csak a párzási időszakban változtat színt – evezőtollai ilyenkor halvány rózsaszín árnyalatot öltenek. Ezt a színt toki-ironak hívják, a madár után.

A japán toki-populáció azonban a 19. sz. közepétől túlvadászat miatt rohamosan csökkenni kezdett, a II. világháborút követően pedig a mezőgazdaságban használt rovarirtó szerek súlyosan károsították az élőhelyét. Ennek okán a toki végül felkerült a veszélyeztetett fajok listájára.

Annak érdekében, hogy megóvják a fajt a kihalástól, 1967-ben Niigata prefektúra létrehozott egy védelmi központot a tokik számára, Szado szigetén. 1999 óta történő sikeres mesterséges tenyésztésnek köszönhetően lassan nőni kezdett a fogságban tartott tokik száma, ezzel párhuzamosan pedig a szigeten tudatos élőhely-kialakításba kezdtek, és a lakosságot külön trenírozták a tokik megóvásának érdekében. Például megfékezték a káros növényvédő szerek alkalmazását, és olyan rizstermesztési módszereket vezettek be, melyek segítik a tokik megélhetését a természetben. 2008-ban először engedtek szabadon tokikat, majd 2012-ben megszülettek az első vadonszületett példányok.

Szado szigete

Napjainkra a Szado-szigeten élő vad-toki állomány 400 körülire nőtt. A Toki Erdei Parkban, mely egy látogatóközpont a turisták számára, meg lehet figyelni a madarakat, valamint kiállításokon lehet megismerni a madár történetét és megmentésének állomásait.

Toki egy japán bélyegen, 1960.

 

Forrás:
Sasaki Takashi, Toki in the Skies of Sado: https://www.gov-online.go.jp/eng/publicity/book/hlj/html/202004/202004_03_en.html

Toki Erdei Parkról további infó:
https://www.japan-guide.com/e/e7684.html

 

[1] https://jisho.org/word/%E9%B4%87

 

 

fb-share-icon