Szakamoto Rjóma

坂本龍馬 [Sakamoto Ryõma]

1836-1867

Híres szamuráj volt az Edo korszak (1602-1868) végén, akinek alakja korunkban a szabadság jelképe Japánban. Szegényebb, vidéki szamuráj családból származott (gósi), kardforgató tudományával azonban hamar hírnevet szerzett magának. A császárság ideológiájában hitt, úgy gondolta, hogy a sógunátus megdöntésével visszaszerezhetné a császár az őt megillető, tényleges hatalmat, így Szakamoto a Meidzsi restaurációért küzdők táborába tartozott.

Ennek érdekében elérte, hogy Szacuma és Csósú vezetői összefogjanak (1866). A két prefektus közti közvetítőként például elérte, hogy Szacuma segítsen Csósúnak brit fegyverek megszerzésében.
Szakamoto harcolt Csósú oldalán a Simonoszeki csatában, mikor a sógunátus büntető hadjáratot küldött a lázongó prefektussal szemben (1866).

Japán korszerűsítésére írt nyolcpontú kiáltványa tartalmazta többek közt, hogy a sógunátusnak át kell adnia a hatalmat a császárnak és a nemzeti közgyűlésnek. Ez a tervezet volt a Meidzsi restauráció (1868-1912) alapköve.
Tokugava Josinobu végül a meggyengült sógunátus élén kénytelen volt lemondani 1867-ben, azonban Szakamoto a restaurációt már nem élhette meg; egy hónappal a császári hatalom visszaállítása után, 1867. december 10-én meggyilkolták – valószínűleg egy sógunátus hű katona végzett vele.

Szakamoto Rjóma, a maga 170 centiméterével igen magasnak embernek számított Japánban.

Forrás:
https://www.nippon.com/en/views/b07203/
https://www.britannica.com/biography/Sakamoto-Ryoma

fb-share-icon