Oszakabe hime

長壁姫 [osakabehime]

 

Oszakabe hime egy visszahúzódó jókai, aki a Himedzsi várkastély rejtekében él, és egy vénséges vén, de fenséges öregasszony képében jelenik meg. Jellegzetes viselete a 12 rétegű kimonó.

Oszakabe hime rendkívüli erővel képes az embereket bábként irányítani, és állatszellemek serege engedelmeskedik parancsának. Olvas az emberek lelkében, és belelát a legmélyebb titkokba is. Állítólag, aki csak megpillantja az arcát, halál fia.
Képességei ellenére, nem szívesen találkozik emberekkel, idejének nagy részét a Himedzsi várkastély titkos termeiben tölti. A legenda szerint azonban évente egyszer előjön rejtekéből, és megjósolja a vár urának a következő év szerencséjét.

Úgy tartják, Oszakabe hime eredete a hegy istenéhez köthető, mely hegyre a Himedzsi kastélyt építették. Mikor a kastélyt Hidejosi kibővítette 1580-ban, lebontották a hegy istenének, Oszakabegami szentélyét, és áthelyezték Harima Szódzsa-ba, egy szentélybe, melyet több istennek szenteltek. Az 1600-as években, mikor a kastély akkori ura, Ikeda Terumasza megbetegedett, az a hír kapott szárnyra, hogy a betegség Oszakabegami bosszúja, mert elvették tőle a hegyen épített szentélyt. Azért, hogy a haragvó istennőt megbékítsék, kisebb templomot emeltek neki, hogy újra visszaköltözhessen a hegybe. A legenda szerint Oszakabe hime, Oszakabegami megtestesülése.

Utagava Tojokuni (1769-1825), Oszakabe hime szerepében Onoe Soroku.

Az Edo-korszakban (1603-1868) egy fiatalember, név szerint Morita Zuso, elhatározta, hogy saját maga jár utána, valóban létezik-e a Himedzsi szelleme, Oszakabe hime. Ezért késő éjszaka felkerekedett, és papírlámpával a kezében felmerészkedett a kastély tornyába. Bármennyire is bátor volt Zuso, nem merte elképzelni, mi fog vele történni, ha valóban találkozik a híres jókaial. Mikor felért a toronyba, Zuso fényt látott az egyik ajtó résén kiszűrődni. Óvatosan be akart lesni az ajtón, azonban egy női hang szólt ki a szobából.
„Ki van ott?”
Zusót megbénította a félelem. Ruha susogását hallotta, majd az ajtó kinyílt, és egy gyönyörű, 30 év körüli nő állt előtte, aki csodálatos, 12 rétegű kimonót viselt. Zuso összeszedte minden bátorságát, udvariasan bemutatkozott, és elmondta, miért jött.
A jókait szórakoztatta a fiatalember őszintesége és így szólt;
„Szükséged lenne valami bizonyítékra is, hogy valóban megtaláltál, nemde?”
Oszakabe hime ezért egy nyakvédőt adott Zusónak ajándékba, mestere páncéljának egy darabját, bizonyíték gyanánt, hogy a fiatalember valóban találkozott vele.
Zuso, hazaérve elmesélte urának a történteket, aki nem akart hinni neki, hiszen a legenda szerint Oszakabe hime, vénséges öregasszony alakjában jelenik meg – azonban miután Zuso odaadta neki a jókaitól kapott bizonyítékot, hittek a szavának.

Mori Maszamoto, Himedzsi várkastély, 1952.

 

Forrás:
http://yokai.com/osakabehime/

További információk a japán hiedelemvilágról és teremtményeiről az alábbi művekben:

Matthew Meyer: The Night Parade of One Hundred Demons
                                      The Hour of Meeting Evil Spirits
                                      The Book of Hakutaku

fb-share-icon