Oiva

お岩 [oiwa]

Oiva, egy tragikus sorsú asszony, a „Jocuja Kaidan„, japán egyik leghíresebb szellemtörténetének szereplője, az egyik legismertebb onrjó, azaz bosszúálló szellem. Oiva igaz története a 17. századi Edóban játszódik, melyet később, 1825-ben kabuki színpadra vittek, ennek köszönhetően pedig rendkívüli népszerűségre tett szert.

(A három „nagy szellemtörténet”, a Nihon san dai kaidan, közé tartozik a Jocuja Kaidan, az Okiku és az Ocuju.)

A mítosz szerint az 1636-ban elhunyt asszony szelleme a mai napig kísérti azokat, akik előadják történetét. Számos előadás körül történtek titokzatos balesetek, és a szerencsétlenségeket mind Oiva szellemének tulajdonítják. Ennek okán, a dühös szellem lecsillapításáért szentélyt építettek a Jocuja-ház romjain, mely azonban leégett 1879-ben. Ezután a kegyhelyet átköltöztették Tokió másik részére, viszont a második világháborúban ez is elpusztult. A háború után aztán eredeti helyén restaurálták a Jocuja-házat. A tokiói szugamo-i Mjógjódzsi sírhelyről úgy tartják, hogy Oiva valódi nyughelye. Amikor vászonra vagy színpadra viszik újra Oiva történetét, szokássá vált, hogy a stáb és a színészek ellátogatnk a sírhoz, hogy tiszteletüket tegyék.

Kacusika Hokuszai, Oiva-szan, a Hjaku monogatari-ból, 1831-32.

Oivát azért ábrázolják számos helyen egy lámpásban, mert miután az asszony meghalt, szelleme tovább kísértette halálát okozó férjét, aki menekülése során a papírlámpásokban Oiva szétroncsolt arcát látta. A teljes történet itt olvasható: https://www.hibiki.hu/2020/05/23/yotsuya-kaidan-szerelem-bosszu-es-halal-a-japan-kisertettortenetek-egyik-gyongyszeme/

 

Oiva sírja

 

Forrás:
http://yokai.com/oiwa/

További információk a japán hiedelemvilágról és teremtményeiről az alábbi művekben:

Matthew Meyer: The Night Parade of One Hundred Demons
                                      The Hour of Meeting Evil Spirits
                                      The Book of Hakutaku

fb-share-icon