Maneki-neko

[maneki neko]

招き [maneki] – meghívás, [neko] – macska.
Japán szerencse macska.

A talán legnépszerűbb teória szerint egy elszegényedett szentély papjának macskáját ábrázolja a maneki-neko. A legenda úgy szól, hogy egy napon a helyi daimjó, a szentély előtti fa alatt keresett menedéket a hirtelen jött eső elől, amikor is megpillantott a szentély bejáratánál egy macskát, aki egyik mancsát feltartva nézett felé, mintha be akarná hívni a szentélybe. A daimjó engedett a macska hívásának, és amint kilépett a fa alól, abba villám csapott. A daimjó hálás volt, hogy a macska megmentette az életét, és cserébe felvirágoztatta a szentélyt.

Egy másik legenda a Gotoku-ji (豪徳寺) templomhoz (Tokió) köti a maneki-neko történetét; ugyancsak vihar tört rá egy szamuráj csoportra, mikor belefutottak a szentélytől nem messze egy macskába, aki egyik mancsát a füléhez emelve, üdvözölte őket. A szamurájok a macska után eredtek, és egy elszegényedett templomban leltek menedékre a vihar elől. Később, hálából a szentély papjának kedvességéért és vendégszeretetéért, gondozásukba vették, és gazdaggá tették a templomot. A macska szentélye a mai napig a templom részét képezi, és napjainkban is látogatják zarándokok.

Még egy történt van, ami a macskaszobrok eredetét firtatja; állítólag egy Imado-i, nagyon szegény idős asszonyt arra kényszerítettek, hogy eladja a macskáját. Miután a macskát eladta, a macska szelleme meglátogatta őt álmában, és azt mondta neki, készítsen róla agyagszobrokat, és adja el őket. Az asszony úgy tett, ahogy a szellem mondta neki, és a macskáról készült szobrok eladásának köszönhetően végül meggazdagodott.

Napjainkban számos üzlet, étterem bejáratánál megtalálható az integető macska szobra – különböző méretekben és színekben. A legnépszerűbb a háromszínű, kalikó macskához hasonlító szobor, mely a japán csonkafarkú macskák legkedveltebb színváltozata. A fekete színű macska gyakran jelenik meg iskolákban, mert állítólag meggátolja a gyermekek csíntevését, és egészséget hoz. A fehérek jólétet, anyagi biztonságot és boldogságot hoznak. Még egy jellegzetessége a maneki-neko szobroknak, a macskák nyakában függő aranyérme – a koban (小判), mely az Edo-kor legértékesebb pénzneme volt, és a macskaszobron a jólét szimbólumaként jelenik meg.

Gotoku-ji templom, maneki-neko szentély

 

Forrás:
Belinda Pho, Derick Dang, Eric Pan, Sandra Youn, Robert Chirk and Theresa Condon, Maneki neko, http://www.anthropology.uci.edu/~wmmaurer/courses/anthro_money_2006/maneki.html

 

Ajánló, ha tovább kutakodnál a témában:
Gotoku-ji templom:

fb-share-icon